„Hrůzostrašné.“ Bývalý ministr vnitra je zděšen z vlády. „Klaus to řekl pěkně,“ dodal

24.05.2023 15:15 | Ze sítí

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina v minulosti vedl také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dnes je manažerem, podnikatelem, ale také kandidátem na post prezidenta Hospodářské komory. V rozhovoru pro XTV.cz uvedl, že vládnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) jej děsí. „Princip k inflaci je hrůzostrašný,“ dodal.

„Hrůzostrašné.“ Bývalý ministr vnitra je zděšen z vlády. „Klaus to řekl pěkně,“ dodal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

„To, co se děje kolem ministra nebo Ministerstva vnitra, není tak úplně viditelné dneska. To, co se děje celkově ve vládě, mě samozřejmě jako podnikatele děsí. Protože jakoby to, jakým způsobem vláda přistupuje k rozpočtu, to, jakým způsobem se přistupuje k inflaci, to, jak oni říkají, vysílají signály, tak to mi připadá hrůzostrašné,“ poznamenal úvodem rozhovoru Pecina.

„Největší hrůzu vidím v tom, že když chcete udělat konsolidační balíček, v první řadě musíte začít šetřit. Myslím, že pan prezident Klaus to řekl pěkně na jedné z televizí, jakým způsobem se musí začít šetřit. Já jsem také byl ve vládě nebo náměstek ministra v době, kdy se také jednou rozhodlo, že se bude muset šetřit, a zásada je, že daně budete zvyšovat k nějakému datu, většinou k 1. 1., kdežto šetřit se musí začít hned. Protože když někomu řeknete, že začne šetřit od 1. 1. příštího roku, tak to pochopitelně vede k tomu, že se začne utrácet, začnou se obsazovat neobsazená místa, to je přirozená reakce každého toho manažera, který má dneska nějaký rozpočet, který už jakoby příští rok mu budou chtít vzít. To znamená: když chcete začít šetřit nebo když chcete vyjet s takovým balíčkem, tak první, co je, musíte zavázat nespotřebované výdaje, musíte udělat stopstav na ministerstvech, sebrat neobsazená místa a zamezit tomu, aby se dalo začít utrácet teď. Když řeknete: začneme šetřit od 1. 1. 2024, tak to nutně vede k tomu, že každý obsazuje neobsazená místa, aby mu je už nemohli vzít. Nutně to vede k tomu, že každý se snaží spotřebovat všechny nespotřebované výdaje, které ještě má, a to je prostě úplně špatně podle mě. Takto se toho ušetří velmi málo. Na druhou stranu daně, zvyšování daní, jsme tady měli mnoho let takový úzus, že by se měly zvyšovat nepřímé daně a snižovat nebo držet ty daně přímé. A dělaly to kupodivu i vlády levicové a teď jsme se dočkali toho, že pravicová vláda vlastně zvyšuje všechny přímé daně. Nenapadá mě, kterou bych řekl, že nezvýší, a to je, já myslím, světový rekord. A na pravicovou vládu je to neobvyklé,“ sdělil Pecina.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já myslím, že zděšeny jsou nejméně 3/4 národa., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSascha , 24.05.2023 15:35:41
Hrůzostrašné je slabé slovo.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

12:26 „Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

USA a jejich zkurvení spojenci – nám vyhlásili válku bez pravidel. Alespoň to tvrdí Dmitrij Medveděv…